Naše další projekty
Registrace ZDARMA
Zapomenuté heslo

Zjištění rodinného stavu vs. prohlášení o pravdivosti

Ještě do nedávna obsahoval Občanský průkaz mimo jméno, příjmení, bydliště a další podstatné údaje také údaj o rodinnému stavu občana. Nyní už se ale s údaji typu „svobodný“, „vdaná“, „ženatý“, či „rozvedená“ setkáme jen zřídka, neboť, od počátku roku 2012 není povinné uvádět v občanském průkazu rodinný stav občana. Tato na první pohled nepatrná změna však může i pronajímateli v určitých situacích zkomplikovat život. Jak dopadá absence rodinného stavu v dokladu totožnosti na pronajímatele a jak bezpečně zjistit tento údaj chybějící v OP, o tom pojednává tento článek.

Proč je nutné znát rodinný stav nájemce?

Občanský zákoník stanovuje, že v případě, kdy má alespoň jeden z manželů právo nakládat s domem nebo bytem, ve kterém se nachází rodinná domácnost manželů nebo rodiny, a tohoto domu nebo bytu je k bydlení manželů nebo rodiny nezbytně třeba, musí se zdržet všeho a předejít všemu, co může bydlení znemožnit nebo ohrozit. Manžel zejména nesmí bez souhlasu druhého manžela takový dům nebo byt zcizit nebo k domu, jeho části nebo k celému bytu zřídit právo, jehož výkon je neslučitelný s bydlením manželů nebo rodiny. Takto může učinit pouze, pokud zajistí manželovi nebo rodině po všech stránkách obdobné bydlení s bydlením dosavadním. Obdobné platí rovněž v případě, kdy mají manželé společné nájemní právo k domu nebo bytu, ve kterém se nachází rodinná domácnost manželů nebo rodiny. Manžel pak nesmí bez souhlasu druhého manžela nájem ukončit, nebo jej omezit právem, jehož výkon je neslučitelný s bydlením manželů nebo rodiny. V obou případech je cílem ochrana rodiny respektive členů její domácnosti. Proto v těchto ustanoveních není záměrně uvedeno nic o ochraně dobré víry třetí osoby. Následkem jednání manžela bez souhlasu druhého manžela může být neplatnost takového právního jednání, pokud se neplatnosti druhý manžel dovolá. Souhlas manžela v takovém případě vyžaduje písemnou formu.

Zjištění rodinného stavu

Celý obsah této stránky je přístupný jen pro registrované členy

Využijte ZDARMA všech informací, nástrojů a služeb pro bezpečné realitní transakce.

Registrace ZDARMA

Registrovaní členové, kteří četli tento článek, pořídili rovněž některý z těchto produktů a služeb:
Profi NÁJEMNÍ SMLOUVA - průvodce
Pro účinné a efektivní postupy při správě pronajímaného bytu je nutná kvalitní nájemní smlouva. Ta je pak základním stavebním kamenem pro další činnosti související s řešením problémů vzniklých s pronájmem bytu.
Profi NÁJEMNÍ SMLOUVA - průvodce
  • AKCE
  • Nejčastěji pořizované
9 990 Kč 1 990 Kč
Průvodce č. 3 - Prevence proti exekuci na nájemce
Obavy z exekuce na majetek nájemce či bývalého nájemce jsou celkem časté u většiny pronajímatelů. Tyto obavy jsou zcela oprávněné a díky tomu, že se o exekuci na váš majetek v rámci pronajatého bytu můžete dozvědět se zpožděním, nabývá ...
1 290 Kč 490 Kč
KURZ - Investování do nemovitostí
Kurz Investování do nemovitostí vám prozradí praktické know-how, díky kterému budete schopni sami hledat a kupovat správné investiční nemovitosti, jak můžete postupně bohatnout s minimem hotovosti v podmínkách českého realitního trhu.
KURZ - Investování do nemovitostí
  • Nejčastěji pořizované
2 950 Kč 2 790 Kč
Obecný dotaz (1 ks)
Obecné dotazy z různých oblastí využívají členové portálu CAPNE.cz často k tomu, aby získali odbornou odpověď k dané problematice v garantovaném čase. Odpovědi na obecné dotazy jsou vždy v písemné formě s náležitým a výstižným vysvětlením.
1 000 Kč 500 Kč
Detail
Využijte služeb námi prověřených odborníků a firem
... když kupujete, prodáváte, pronajímáte nebo jen vlastníte nemovitost!
Přejít na web